myDATA Υποβολή εξόδων 2021 – Υποχρεώσεις λήπτη έως 31.10.2022

Στο παρακάτω κείμενο θα προσπαθήσουμε να απλουστεύσουμε και να εξηγήσουμε τις ροές που αφορούν στην υποβολή των εξόδων κατά περίπτωση. Για ακόμα πιο σαφή πληροφόρηση, προχωρήσαμε σε μια οπτικοποίηση  της διαδικασίας που θα σας βοηθήσει ακόμα περισσότερο στην κατανόηση.

Ροή 1: Ο προμηθευτής είναι μη υπόχρεος (εξωτερικού, πιστωτικά ιδρύματα, ΔΕΚΟ κτλ.)

Ο λήπτης υποβάλει τα παραστατικά εξόδων με την ίδια διαδικασία όπως στα έσοδα. Καταχωρεί δηλαδή το τιμολόγιο αγοράς/εξόδου στο ERP του και το διαβιβάζει στην ΑΑΔΕ.

Ροή 2: Ο προμηθευτής είναι υπόχρεος (προμηθευτής εσωτερικού που διαβιβάζει τα έσοδά του στην ΑΑΔΕ)

Σε αυτή την ροή ο λήπτης αρχικά λαμβάνει από την ΑΑΔΕ τα παραστατικά που έχουν διαβιβάσει οι προμηθευτές για το ΑΦΜ του.

Περίπτωση 1: Η συνολική αξία προ ΦΠΑ συμφωνεί

Ο λήπτης δεν χρειάζεται να κάνει τίποτα καθώς για το 2021 η διαβίβαση του χαρακτηρισμού των εξόδων είναι προαιρετική.

Περίπτωση 2: Ο προμηθευτής δεν έχει διαβιβάσει το παραστατικό

Ο λήπτης πρέπει να διαβιβάσει το παραστατικό με Τύπο Παραστατικών Α1 (Παράλειψη Διαβίβασης [Λήπτης]), να διαβιβάσει τους αντίστοιχους χαρακτηρισμούς συναλλαγών α) εξόδων τιμολόγησης και εσόδων αυτοτιμολόγησης β) χαρακτηρισμούς ΦΠΑ κατά προσέγγιση και γ) δυνητικά χαρακτηρισμούς Ε3.

Δεν υπάρχει υποχρέωση διαβίβασης, ανά αντισυμβαλλόμενο Εκδότη, εφόσον η συνολική αξία προ ΦΠΑ δεν υπερβαίνει ανά ΑΦΜ αντισυμβαλλόμενου και ανά φορολογικό έτος, τα εκατό (100) ευρώ.

Εάν ο εκδότης διαβίβασε τα δεδομένα του για το έτος 2021, σύμφωνα και με τον εναλλακτικό τρόπο διαβίβασης, συγκεντρωτικά ανά λήπτη και ανά μήνα, ο Λήπτης διαβιβάζει τις περιπτώσεις παράλειψης διαβίβασης με τη διαδικασία της απόκλισης διαβίβασης μόνο συγκεντρωτικά.

Περίπτωση 3: Ο λήπτης δεν αναγνωρίζει το συγκεκριμένο παραστατικό

Στην περίπτωση που ο λήπτης δεν αποδέχεται κάποιο παραστατικό, το  διαβιβάζει με την ένδειξη «Mη Αποδεκτή Συναλλαγή»

Περίπτωση 4: Ο προμηθευτής έχει διαβιβάσει τα σχετικά παραστατικά αλλά ο λήπτης θεωρεί πως υπάρχει απόκλιση στα ποσά

Η απόκλιση πρέπει να είναι μεγαλύτερη από (100) ευρώ στη συνολική αξία προ ΦΠΑ για το σύνολο των παραστατικών του προμηθευτή για το 2021

Σε αυτή την περίπτωση απόκλισης διαβίβασης, εξαιρετικά για το έτος 2021, ο λήπτης διαβιβάζει αποκλειστικά αντικριζόμενους Τύπους Παραστατικών Α1. Ειδικότερα ο λήπτης δύναται να χαρακτηρίζει τους αντικριζόμενους Τύπους Παραστατικών Α1 τιμολόγησης και αυτοτιμολόγησης του Εκδότη ως «Απόκλιση Διαβίβασης» και τα δεδομένα αυτά δεν επηρεάζουν το λογιστικό και φορολογικό του αποτέλεσμα.

Στη συνέχεια πρέπει να διαβιβάσει τα παραστατικά που θεωρεί πως έχουν απόκλιση με Τύπο Παραστατικών Α1 (Απόκλιση Διαβίβασης [Λήπτης]) και να διαβιβάσει τους αντίστοιχους χαρακτηρισμούς συναλλαγών α) εξόδων τιμολόγησης και εσόδων αυτοτιμολόγησης β) χαρακτηρισμούς ΦΠΑ κατά προσέγγιση και γ) δυνητικά χαρακτηρισμούς Ε3.

Για το 2021 τα δεδομένα απόκλισης διαβίβασης διαβιβάζονται πάντα συγκεντρωτικά ανά Α.Φ.Μ. αντισυμβαλλόμενου Εκδότη.

Περισσότερες λεπτομέρειες μπορείτε να βρείτε στην ανακοίνωση της ΑΑΔΕ

https://www.aade.gr/sites/default/files/2022-07/paralipsi_apoklisi_diavdedom_myDATA_2021.pdf